تقوا، مطالعه و شاگردی؛ بایدهای مداحی و سخنرانی
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۰۱ شهریور ۱۴۰۲ ساعت ۰۹:۴۶    |   کد خبر : ۱۴۰۲۰۶۰۱251
منبری‌ها و مداحان باید مطالعه داشته باشند و مطمئن باشند سخنانی که بیان می‌کنند، در روایات و تاریخ آمده باشد.

به گزارش روابط عمومی بنیاد دعبل خزاعی به نقل از خبرگزاری ایکنا: پیرغلام اهل بیت علیهم السلام و پیشکسوت شعر آئینی کشور سه عامل بی‌تقوایی، عدم مطالعه و عدم تلمذ نزد استاد را مهمترین آفات برای یک مداح و منبری دانست و گفت: منبری‌ها و مداحان باید مطالعه داشته باشند و مطمئن باشند سخنانی که بیان می‌کنند، در روایات و تاریخ آمده باشد.

 شاخصه‌های یک منبر خوب چیست؟

گوینده یک منبر باید مطالعه کافی و هنر صحبت کردن داشته باشد. ممکن است گاهی یک منبری حرف خوب بزند اما نتواند خوب حرف بزند. شاخصه یک منبر خوب این است که گوینده آن بتواند هم خوب حرف زده و هم حرف خوب بزند. 

در یک منبر خوب طرز گفتار یک منبری و منابع و مآخذی که از آن‌ها در سخنان خود استفاده می‌کند، بسیار مهم است. اینکه یک منبری سخنان خود را از کجا، یعنی از چه مأخذ و منبعی بیان می‌کند نیز بسیار مهم است. بهره‌گیری از قرآن و روایات یکی از مهمترین نکاتی است که یک منبری باید در گفتار خود از آن استفاده کند. گوینده یک منبر باید بتواند سخن خود را به خوبی پرورش دهد. 

برای مثال اگر برنج و روغن خوب را به یک آشپز خوب بدهیم، طعام را به بهترین نحو طبخ می‌کند، اما چنانچه آشپز نتواند غذا را خوب طبخ کند، طعام خوبی پخته نمی‌شود. سخن یک منبری باید به دهان مستمع مزه کند. به قول مرحوم فلسفی که می‌فرمود: «من قال الصادق(ع) می‌گویم و یک بچه طلبه نیز قال الصادق(ع) می‌گوید، اما گفتن این دو با هم زمین تا آسمان تفاوت دارد».       

تفاوت منبرهای امروزی با منبرهای گذشته در چیست؟ اثرگذاری منبر به چه ویژگی‌هایی بستگی دارد؟

در گذشته نیز تمام منبرها تأثیرگذار نبود و امروز نیز به همین شکل است و هر منبری تأثیرگذار نیست. برخی منبرها در گذشته همانند منبر مرحوم فلسفی و مرحوم اشراقی تأثیر فراوانی در میان آحاد جامعه داشت. منبر زمانی تأثیر می‌گذارد که یک منبری بتواند به خوبی با مردم سخن بگوید و مطالعه کافی داشته باشد. منبری باید از دل با مردم سخن بگوید و اگر به این صورت نباشد، منبر او تأثیری نخواهد داشت.

این مسئله به گذشته و امروز ربطی ندارد و یک منبری چنانچه نتواند با مردم ارتباط برقرار کرده و با دل خود با ایشان سخن نگوید، تأثیری بر دل‌های آن‌ها نخواهد داشت. یکی از مهمترین شاخصه‌های تأثیرگذاری یک منبر خوب، عامل بودن واعظ و منبری به سخن خود است، یعنی چنانچه یک منبری به حرف‌ها و گفتار خود عمل نکند، منبر او نیز تأثیری بر دل‌ها ندارد. منبری باید از دل سخن بگوید تا گفتار او بر دل نشسته و تأثیرگذار باشد.  

مقام معظم رهبری تأکید فراوانی بر تأثیرگذاری منبرها در جامعه دارند. منبری‌ها در این راستا چه وظایفی دارند؟

منبر یک هنر است و چنانچه یک منبری بتواند این هنر را به خوبی اجرا کند، منبر او نیز تأثیرگذار خواهد بود. بسیاری از منبری‌ها هستند که حتی خیلی محکم نیز صحبت نمی‌کنند اما منبر آن‌ها تأثیرگذار است؛ مانند حجت‌الاسلام والمسلمین شیخ حسین انصاریان که منبر بسیار تأثیرگذاری دارد. امثال ایشان برای هر یک از منبرهای خود مطالعه داشته و برای مردم از دل سخن می‌گویند. لذا سخن ایشان بر دل مردم نشسته و در دل آن‌ها جا باز می‌کند.     

منبری باید بتواند به‌گونه‌ای سخن بگوید که منبر او تأثیرگذار باشد و دل‌ها را جذب کند. دیروز و امروز منبرهای فراوانی در جامعه وجود داشته و دارد اما در هر دوره‌ای فقط برخی منبرها بوده و هستند که در جامعه تأثیرگذار بوده‌اند. لذا منبری باید منبر خود را به‌گونه‌ای اداره کند که بتواند در میان مستمعان خود اثرگذار باشد.  

بی‌تقوایی، عدم مطالعه و عدم تلمذ نزد استاد؛ آفات یک منبر خوب

از نظر شما آفت‌هایی که ممکن است منبرها با آن مواجه شده و تأثیرگذاری لازم را نداشته باشند، چیست؟ 

سه عامل مهم از جمله آفات منبرهای مختلف هستند. بی‌تقوایی، عدم مطالعه و عدم تلمذ نزد استاد مهمترین آفات یک منبر خوب هستند. فردی که قصد دارد مداح یا منبری خوبی شود باید طرز سخنرانی را از استاد بیاموزد. منبری‌ها باید بدانند که تمامی زوایای یک منبر جملگی هنر است. 

متأسفانه برخی منبری‌ها امروز بدون مطالعه و داشتن آگاهی کافی به منبر رفته و هرچه می‌خواهند بیان می‌کنند. برخی از ایشان حتی کار را به جایی می‌رسانند که برخی خرافات، شبهات و دروغ‌های فراوانی را از وقایع تاریخی اسلام و شیعه برای مردم بیان می‌کنند که این مسئله نه تنها منجر به جذب مردم نشده بلکه باعث دوری آن‌ها از مبانی دینی و اخلاقی می‌شود.   

امروز باید جلوی چنین افرادی را گرفت تا نتوانند از منبر برای ایراد سخنان نسنجیده و بی‌پایه و اساس استفاده کنند؛ چراکه این نوع منبرها فقط باعث دوری جوانان و نوجوانان از دین و مذهب خواهد شد. منبر نیازمند یک منبری باسواد و فردی است که مطالعه کرده باشد. فردی که مطالعه نکرده باشد، دچار دروغ خواهد شد. فردی که تقوا نداشته باشد، هر چه بخواهد در یک منبر ایراد می‌کند. لذا باید در برابر این افراد ایستادگی کرد و اجازه نداد تا از منبر برای بیان سخنان ناپسند خود استفاده کنند. مداحان و منبری‌ها باید ابتدا برای خدا سخن بگویند.

نکته بعدی اینکه منبری‌ها و مداحان باید مطالعه داشته باشند و مطمئن باشند سخنانی که بیان می‌کنند، در روایات و تاریخ آمده باشد. ایراد سخنان بدون مدرک و سند روایی و تاریخی فقط باعث دوری مردم از دین و مذهب خواهد شد. 

7بار پسندیده شده
پسندیدم
اشتراک گذاری
این خبر را با دوستان خود در شبکه های مجازی به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران
مصطفی آقابابلیی۱۴۰۲/۰۶/۰۱ ساعت ۱۰:۱۳
با سلام واحترام امیدوارم مستمعین واهل سخن برای حفظ مقدسات وتاثیر علوم دین در دل مخاطبان به سخنان استاد جامع عمل بپوشانند
نظر جدید
ارسال نظر